onsdag 6 mars 2024

Skidtest, rilltest och post vasaloppsfunderingar

I kölvattnet av årets vasalopp har jag funderat massor på hur jag skulle ha gjort om jag hade åkt Vasaloppet 2024. 

Jag presenterar härmed ett förslag på arbetsordning som jag tror är nyckeln till framgång för ambitiösa, stålsicklade motionärer.

Upplägget bygger på att man har två par stålsicklade skidor att välja på inför loppet. Paren kan väljas ut baserat på tidigare erfarenheter eller testas fram på plats. 

Efter att ha bringat klarhet i vilket par som går sämst (paret kallas nedan S), så börjar successivt proceduren att försöka rilla de långsammaste skidorna med målet att de ska bli mycket snabbare än det orillade paret (nedan kallat W) som förblir orillat genom hela testet. 

Målet är att hitta en optimal rillning som man sen kan lägga på par W.


Procedur 

Varje glid nedan genomförs tillsammans med en kamrat i två parallella spår A och B. Först åker du i spår A och kompisen i B. Sen byter ni spår. Sen upprepar ni samma sak fast ni byter skidor. 

(observera att om skidan mot förmodan blir nämnvärt sämre av någon rillning så får man försöka dra någon rimlig slutsats på plats eller helt enkelt börja om testet)

Glid 1

Rilla S med bruten m3 bakom häl

Glid 2.  (om blött)

Rilla S med bruten m5 bakom häl

Glid 3. 

Rak m8 bakom häl

Glid 4 

Rak m8 fram

Glid 5

Bruten m3 fram med löst tryck

Glid 6 

Bruten m5 fram med löst tryck

Avslutning: Lägg den vinnande rillen på skidpar W och bekräfta med ett glid att skidorna fick ett tydligt lyft.


Behov

För att genomföra detta test behöver du ha en stabil vallaprofil med dig ut i spåret samt stålsickel och riller. Se till att samla ihop ev plast om du tvingas stålsickla i naturen!