fredag 19 januari 2024

Glidvalla. Blir det bättre?

Hestrastugan, 19 jan 2024

Avsikten var att försöka besvara och kasta ljus över frågan: Hur mycket bättre glid tillför hård (grön) glidvalla till en stålsicklad och rillad skida?


Design

I 6 st, varav 4 parallella glid, och två stillastående till stillastående glid, jämfördes skidpar nr 83 och 84 med varandra. 

Backen var brantare i början och slutade på en platt raksträcka. Vi stakade igång fart, höll hand och släppte på samma ställe och bedömde resultatet vid samma punkt, längre ner på platten, varje gång. 

Skidorna var båda preparerade med skidpropagandas sickel, bruten m3 och rak m8 bakom häl.

Efter jämförandet vallades skidpar 84 med grön swix ch4 för att på så vis simulera en rimlig långloppsvallning. Man kan ifrågasätta valet av valla eftersom ett mjukare alternativ borde ha gett en bättre omedelbar höjning. Ch4 har dock samma smältpunkt som swix marathon och vi ville använda den på grund utav dess hårdhet och potentiellt högre slitstyrka än andra mjukare alternativ. 

Temperaturen var ett par minusgrader med finkornig natursnö ovanpå konstsnöbädd.

Stålsicklad skida med bruten m3 och rak m8


Resultat

Bedömningen var att paren gick helt lika innan vallning. Det innebär att skidpar 84  var något snabbare eftersom Johan som åkte på dem är lättare än jag (Erik). 

Eftersom vi undersökte den relativa skillnaden mellan enbart stålsickling och stålsickling + valla, så var det inte viktigt vilket skidpar vi vallade. Hypotesen var att oavsett vilket skidpar som blev vallat, så borde det glida ifrån det andra paret. 

Efter ytterligare 4 glid var vi helt eniga om att skillnaden efter vallning knappt var mätbar och om vi skulle vara extremt välvilliga så blev resultatet 1 pjäxlängd till 84ornas fördel efter vallning. 

Meningen var att vi också skulle försöka mäta slitage efterkommande timme men eftersom skillnaden mellan skidorna var så liten och yttre faktorer spelade så stor roll för resultatet blev det inte meningsfullt att undersöka slitage.

Kort och gott: vid givna förutsättningar hade vallning med grönt paraffin försumbar betydelse för glidet. 


Lärdom

Fråga aldrig en kompis vad hen har vallat med om personen har bra skidor. Fundera istället på vilka egenskaper skidorna har. 

Det finns säkert situationer där rätt glidvalla kan påverka glidet i rätt riktning. 

(texten kan komma att uppdateras. Senaste uppdatering 240220)